Rasvahapot ovat happoja, joita muodostuu kun rasvat hajoavat. Rasvahapot ovat ”hyviä rasvoja”. Nämä hapot eivät liukene veteen ja niitä voidaan käyttää energian tuottamiseen lähes kaiken tyyppisissä soluissa. Rasvahapot voivat olla kertatyydyttymättömiä (vähintään yksi pari hiiliatomeita on liittynyt yhteen kaksoissiteellä). Tyydyttymättömät rasvahapot voivat liueta veteen, tyydyttyneet eivät.
Rasvahappoa, jossa on useampi kuin yksi kaksoisside, kutsutaan monityydyttymättömäksi rasvahapoksi. Useimmat kasviöljyt (juokseva rasva) ovat monityydyttymättömiä, mutta ne voivat olla myös tyydyttyneitä (tällaiset öljyt rakentavat kolesterolia veressä). Tyydyttymättömät ja monityydyttymättömät rasvahapot auttavat alentamaan kolesterolia. Kaikki mainitut rasvat ovat orgaanisia, eli niissä on sekä hiili-, että vetymolekyylejä. Useimmat rasvat koostuvat yhdestä glyseriinimolekyylistä ja kolmesta rasvahappomolekyylistä. Jokainen rasvahappo on pitkä ketju hiiliatomeja, joihin on liittynyt vetyatomeja. Kun rasvahappomolekyyli kiinnittyy glyseriininmolekyyliin, syntyy rasvamolekyyli.
Rasvahappoja on ruokien sisältämissä öljyissä ja muissa rasvoissa. Ne ovat tärkeä osa terveellistä ruokavaliota, koska elimistö tarvitsee rasvahappoja useisiin tarkoituksiin. Rasvahapot auttavat hapen kuljettamisessa, auttavat solukalvojen kehittymistä, kestävyyttä ja toimintaa ja lisäksi rasvahapot ovat välttämättömiä vahvoille elimille ja kudoksille.
Triglyseridi on glyseridi, jossa glyseroli on esteröitynyt kolmen rasvahapon kanssa. Triglyseridi on kasviöljyjen ja eläinrasvojen pääainesosa. Kolme rasvahappoa voivat olla erilaisia tai kaikki samoja, jos vain kaksi ovat samoja, ne voivat olla tyydyttyneitä tai tyydyttymättömiä rasvahappoja. Triglyseridit voivat olla molekyyliketjuiltaan eripituisia, mutta yleisimmin rasvahapot muodostuvat 16, 18 tai 20 hiilestä. Luonnolliset, kasvien ja eläinten sisältämät rasvahapot koostuvat yleensä vain tasalukuisista hiiliatomeista.
Rasvahapot kauneudenhoidossa
Rasvahapot voivat myös auttaa ihoa pysymään terveenä ja estää ennenaikaista ikääntymistä. Ihonhoidossa rasvahapot voivat esiintyä esimerkiksi karitevoissa, jojobaöljyssä, helokkiöljyssä jne., jolloin öljyt tukevat ihon luonnollista talikerrosta auttaen suojaamaan ihoa auringon aiheuttamilta vahingoilta, kuivumiselta tai infektioilta.
Rasvahapot voivat myös edistää painonpudotusta auttamalla kehoa käsittelemään kolesterolia. Lisäksi rasvahapot avustavat munuaisten ja kilpirauhasen toimintaa, joka voi myös vaikuttaa painon pudotuksessa.
Rasvahappoja on erityyppisiä, joista tunnetuin lienee Omega-3. Omega-3 -rasvahapon katsotaan olevan elintärkeä, kuten myös Omega-6 -rasvahapon. Lisäksi on olemassa myös Omega-9 -rasvahappo, mutta sitä voidaan helposti valmistaa kehonsisäisesti, kun taas muita kahta tyyppiä ei voida.
Omega-3 ja Omega-6 rasvahappoja löytyy kalasta ja tietyistä kasveista. Koska keho ei voi tuottaa niitä itse, niitä täytyy nauttia ruuan tai lisäravinteiden muodossa. Lisäravinteiden käytöstä on aina neuvoteltava terveysalan asiantuntijan kanssa.
Elintärkeitä rasvahappoja tarvitaan terveellisten lipidi-arvojen ylläpitoon veressä. Ne ovat tärkeitä myös veren hyytymiselle ja verenpaineelle. Lisäksi rasvahapot kontrolloivat tulehdusta infektion tai vamman yhteydessä. Elintärkeät rasvahapot auttavat myös immuunijärjestelmän toimintaa. Usein ajatellaan, että kaikki rasvat ovat epäterveellisiä ja pahaksi ihmisille, mutta on tärkeää muistaa, että tietyt rasvat (erityisesti rasvahapot), ovat elintärkeitä terveyden ylläpidon kannalta.
Monet ihmiset kärsivät Omega-3 -rasvahapon puutteesta puutteellisen ruokavalion takia. Yksi yleisimmistä puutostilan oireista on masennus, jonka lisäksi oireina voi olla muitakin henkisiä ongelmia.
Elintärkeät rasvahapot ovat ”hyviä rasvoja” ja hyvin mielenkiintoinen tutkimuskohde. Joka viikko tietoomme välittyy uusia asioita rasvahappoihin liittyen. Joiltain osin tieto ei ole muuttunut sitten Julius Fastin kirjoittaman kirjan ”The Omega-3 Breakthrough” (Tucson, Arizona: The Body Press 1987, ISBN 0-89586-625-0). Kyseisessä kirjassa käsitellään esimerkiksi sitä, että hyvät rasvat kilpailevat pahojen rasvojen kanssa. Transrasvojen ja kolesterolin (eläinrasvan) käyttöä tulisi rajoittaa ja hyviä rasvoja tulisi käyttää riittävästi. Hyvät rasvat vaikuttavat myös ”hyvän kolesterolin” kehitykseen, jonka tehtävänä on kuljettaa pahaa kolesterolia maksaan, jossa se hajotetaan. Toisin sanoen, hyvät rasvat hyökkäävät pahojen rasvojen aikaansaamia kielteisiä vaikutuksia vastaan.
Koska ruokavaliolla on suuri merkitys rasvahappojen saannissa, suosittelemme kaikkia syömään tofua, soijapapuja, rypsiöljyä, pähkinöitä ja pellavansiemeniä, sekä niistä uutettuja öljyjä. Nämä tuotteet sisältävät alfalinoleenihappoa, joka voi muuttua omega-rasvahapoksi, eli tärkeäksi osaksi tervettä ihoa.
Satunnaiset kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että omega-3 rasvahappo tuotteet voivat vähentää sydän- ja verisuonitaudeista johtuvia tapahtumia (kuolemat, kuolemaan johtamattomat sydänkohtaukset ja halvaukset). Lisäksi ne voivat hidastaa valtimonrasvoittumistautia. Omega-3 -rasvahapon saannin lisääminen ruokien kautta on aina suositeltavaa.
Solujen sisällä triglyseridit sisältävät palmitiinihappoa, öljyhappoa ja steariinihappoa, tai alfa-linoleenihappoa. Triglyseridi voi läpäistä solukalvoja vapaasti, toisin kuin muut molekyylit. Tämä johtuu siitä, että triglyseridi ei reagoi fosfolipideihin. Veressä triglyseridit muodostuvat uudelleen lipoproteiinien osiksi, jotka muiden toimintojen ohella kuljettavat rasvahappoja rasvasoluihin ja sieltä pois. Useat kudokset voivat vapauttaa vapaita rasvahappoja ja ottaa niitä energianlähteeksi. Rasvasolut voivat myös varastoida triglyseridejä. Kehon vaatiessa rasvahappoja energiantuotantoon, glukagoni-niminen hormoni viestii siitä eteenpäin, jolloin rasvahappoja vapautuu.
Kiitokset:
Lue lisää >
Suosittele tätä sivua ystävälle >
|